Polacy często mówią o różnych kuchniach świata. Potrawy importowane z najdalszych zakątków świata próbują podbijać nasz rynek. Chętnie poznajemy nowe smaki, choć czasami sprawia nam to drobny problem. Dopisujemy niektóre dania do naszych stałych potraw podawanych w restauracjach czy też domach. Jednak nasza kuchnia jest uważana za jedną z najlepszych na świecie. Nasze regionalne potrawy są urozmaicone, bardzo ciężko jest uzyskać poszczególne smaki bez odpowiedniej wiedzy.
Nasze zakopiańskie sery! Tego smaku nie da się podrobić. Nasze kiszone warzywa. Tak, te smaki są tylko nasze. Zaczynamy kisić coraz więcej warzyw. Kiedyś to były tylko ogórki i kapusta. Teraz kisimy również buraki, marchewkę, czosnek, pietruszkę, cebulę i wiele innych, używając tym samym różnych ziół m.in. tymianek. Oprócz kiszenia naszych warzyw uwielbiamy również wędzić. Wędzimy przede wszystkim mięso. Nasze wyroby to między innymi wędliny, boczki, kiełbasy, które, są wprost rozchwytywane przez zagranicznych turystów.
Dodatkowo popularne robi się wędzenie serów. Mało kto wie, że można wędzić nawet biały ser, który smakuję wyśmienicie. Naszymi wyrobami coraz częściej chwalimy się na różnego rodzaju targach gastronomicznych. Ale wracając do tematu wędzonych wyrobów, sprawdźmy, jak ten proces powinien wyglądać. Jakie drzewo powinno być wykorzystane, aby aromat wędzonych potraw był wyśmienity, dodatkowo w dalszej części wpisu sprawdzimy, czy drzewo do wędzenia powinno być suche czy mokre.
Jakie drzewo do wędzenia?
W takim razie, jakie drzewo do wędzenia wybrać? Jak wcześniej wspominaliśmy, nasze potrawy potrafią zachwycać wyglądem, smakiem oraz aromatem. Każdy, przechodząc obok wędzonych wyrobów, ma ochotę je spróbować. Jednak jak możemy osiągnąć ten wspaniały aromat oraz smak?
Niewątpliwe kluczowe w wędzeniu jest odpowiednie drzewo. Koniecznie powinniśmy dowiedzieć się o tym, jakie drzewo jest potrzebne do wędzenia. W związku z tym przedstawiamy Państwu wszystkie rodzaje drzew, które będą idealnym wyborem do wędzenia. Najpopularniejszym, ale też najlepszym wyborem są drzewa liściaste oraz owocowe. Nadają nie tylko wyjątkowy aromat wędzonym wyrobom. Dodatkowo obdarzają nasze przetwory szczególnym kolorem.
Drzewa do wędzenia to między innymi:
- Olcha, która jest używana do każdego rodzaju mięsa.
- Brzoza jest stosowana do rozpalenia ognia w palenisku, oraz do suszenia mięs.
- Buk z kolei stosujemy do wieprzowiny oraz do ryb. Nadaje im złocisty kolor.
- Jesion z kolei stosuje się do dziczyzny, ponieważ cechuję się mocnymi walorami smakowymi.
- Lipa doda gorzkawo-słodki smak. Klon wykorzystamy przy wędzeniu wieprzowiny oraz ryb. Nadaje słodkawy smak.
- Orzech, który świetnie sprawdza się przy wędzeniu drobiu oraz ryb.
- Grusza stosowana jest do drobiu
- Jabłoń dzięki brązowieniu mięsa jest świetna do drobiu.
- Śliwa będzie najlepsza do kiełbas
- Bez z kolei używamy do baraniny i owoców morza.
Gatunków drzew do wędzenia mamy dosyć sporo. Ważne jest, aby wybrać odpowiedni gatunek drewna do wędzonych produktów. Jest jeszcze jedna istotna sprawa dotycząca wędzenia. Musimy wiedzieć, czy wybrać drzewo suche, czy mokre.
Drewno do wędzenia suche czy mokre?
Mając idealnie dobrane drewno do wędzenia, nie zapominajmy o kolejnym znaczącym fakcie. Wiedząc krok po kroku, co powinniśmy robić, nie zapomnij o zgłębieniu wiedzy o stanie drewna. Jak myślisz – drewno suche czy mokre do wędzenia?
Podpowiadając, drewno do wędzenia powinno odleżeć swoje. Najlepiej, aby było sezonowe. Co znaczy pojęcie drzewo sezonowe? To drewno, które przeleżało rok w suchym miejscu i zdążyło osuszyć się z zawartych w sobie soków oraz zebranej wody. W takim razie odpowiedź sama się już nasuwa. Jeżeli wybierzemy mokre drewno do wędzenia, podczas spalania na naszych wyrobach może osadzić się sadza, czego absolutnie nie chcemy.
W takim przypadku cała nasza praca pójdzie na marne, ponieważ tak wędzone wyroby mogą nam zaszkodzić. Następnym elementem jest brak kory na drzewie. Nasze drzewo musi być, potocznie mówiąc gołe. Kora przez całe życie drzewa zabiera wszystko, co jest dookoła. A pamiętamy, że co spalone to osadzone na naszych produktach. Zastanawiając się, jakie drewno wybrać mokre czy suche, stawiajmy na suche. Będzie to korzystniejsze dla naszego zdrowia oraz smaku potraw. Mamy nadzieję, że nasz artykuł będzie dla Was pomocny.