W jakiej temperaturze giną grzyby i pleśnie?

W jakiej temperaturze giną grzyby i pleśnie

Pleśń i grzyby to powszechne mikroorganizmy, z którymi zapewne nie raz się zetknąłeś. Naukowcy twierdzą, że pleśnie i grzyby istniały przed człowiekiem, jednak żadne badania nie potwierdzają tej hipotezy. Pleśń zazwyczaj nie jest pożądana, dlatego podpowiemy, czy gotowanie zabija pleśń, w jakiej temperaturze giną grzyby i pleśnie. Dowiesz się także, w jakiej temperaturze ginie grzybica i czy wysoka temperatura zabija pleśń. 

Temperatura, w której pozbędziesz się grzybów i pleśni

W takim razie, czy gotowanie zabija pleśń, i w jakiej temperaturze giną grzyby i pleśnie? Na wielu forach widnieją pytania odnośnie tego, w jakiej temperaturze giną grzyby i pleśnie, czy wysoka temperatura zabija pleśń. Warto wiedzieć, że pleśń nie jest tylko tym, co widzimy na powierzchni np. owoców, czy warzyw. Jest to już wysokie stadium rozwojowe. Nalot tego typu to część grzybni z zarodnikami, która wydostała się na zewnątrz. Odkrojenie kawałka owocu, czy zebranie łyżeczką pleśni z dżemu czy jogurtu, pozwala na usunięcie tylko małej części pleśni. 

W jakiej temperaturze giną grzyby i pleśnie? Spożywanie takich produktów może okazać się niebezpieczne dla zdrowia człowieka. Pleśnie i grzyby zawierają mykotoksyny, które są toksyczne. Mogą wywoływać reakcje alergiczne, problemy z oddychaniem, a nawet nowotwory. Niektórzy takie informacje traktują z niedowierzaniem, ponieważ widują w sklepach sery pleśniowe. Warto jednak wiedzieć, że szczepy pleśni wykorzystywane przy produkcji serów tego typu są pod ścisłą kontrolą laboratoryjną. W takim razie, czy wysoka temperatura zabija pleśń?

Mykotoksyny są najczęściej spotykane w zbożach, orzechach, starych owocach, syngonium i warzywach. Alfatoksyny można zaobserwować w kukurydzy i fistaszkach. Czy gotowanie zabija pleśń? W jakiej temperaturze giną grzyby i pleśnie? Czy wysoka temperatura zabija pleśń? Jedynym sposobem na zabicie pleśni jest gotowanie. 

Pamiętajmy jednak, że wysoka temperatura nie zmniejsza toksyczności tych drobnoustrojów. Stwierdzono, że pleśń i grzyby giną w ok. 80 stopniach Celsjusza, a najpewniejszą temperaturą będzie 100 stopni Celsjusza. W przypadku owoców i warzyw taka czynność może być jeszcze wykonalna, jednak w przypadku zajęcia przez grzyby i pleśnie np. sufitu, na ścianach, takie działanie nie jest możliwe. 

Gotowanie zabija pleśń? Mit czy fakt?

Wiele osób zastanawia się, czy gotowanie zabija pleśń. Pleśń to inaczej grzyby, które składają się z grzybni, będącej jedną komórką z dużą liczbą jąder, które wraz z wiekiem przeistaczają się w zarodniki. Grzyby wyższe posiadają także takie części, jak czapeczka, nóżka i korzenie. Grzyby niższe składają się z tzw. włochatego dywanu, którego potocznie nazywa się pleśnią. 

W jakiej temperaturze giną grzyby i pleśnie

Wszystkie rodzaje grzybów rozmnażają się przez zarodniki, stąd też przybywa ich tak dużo w krótkim czasie. Ich prosta budowa sprawia, że nie potrzebują one zbyt wymagających warunków do wzrostu, jednak najlepiej jest im w miejscach wilgotnych i ciepłych. Częste spożywanie skażonych produktów lub przebywanie w pomieszczeniach zajętych przez pleśnie negatywnie wpływa na układ immunologiczny człowieka, co może przyczynić się do powstawania nowotworów. 

Czy gotowanie zabija pleśń? Odpowiedź brzmi : tak! Pamiętaj jednak, że każdy zainfekowany produkt należy wyrzucić, ponieważ gotowanie nie jest w stanie wyeliminować mykotoksyn szkodliwych dla człowieka. 

W jakiej temperaturze ginie grzybica?

Kolejnym pytaniem, które można spotkać w sieci jest – w jakiej temperaturze ginie grzybica? Jest to choroba, która bardzo szybko się rozwija i może przenosić się na współmieszkańców, czy osoby, z którymi ma się kontakt fizyczny lub używa tych samych środków higieny, dotyka przedmiotów wspólnego użytku. Przykładowo, kiedy cierpisz na grzybicę stóp, przenosi się ona na skarpetki, dlatego tak ważne jest dbanie o higienę odzieży w odpowiedniej temperaturze. W jakiej temperaturze ginie grzybica? 

Niestety, pranie w wysokiej temperaturze nie rozwiąże problemu. Zarodniki są w stanie przetrwać pranie w gorącej wodzie, dlatego jedynym skutecznym rozwiązaniem jest dezynfekcja w oparach formaliny. Jak zapobiec grzybicy stóp? Bardzo ważna jest profilaktyka. Nie myj stóp za często. Grzybica lubi rozwijać się w wilgotnych miejscach. Dobrze niewytarte przestrzenie pomiędzy palcami są idealnym miejscem do bytowania grzybicy. Po kąpieli zawsze dokładnie wycieraj stopy. 

Dobieraj odpowiednie obuwie, które będzie zapewniało przepływ powietrza. Sztuczne materiały nie są najlepsze dla Twoich stóp. Skóra w takich butach bardzo szybko się poci, co stwarza dogodne warunki do rozwoju grzybicy. Dużo bezpieczniejsze jest używanie prysznica, aniżeli długotrwałe moczenie się w wannie. Tym bardziej jeśli Twoja skóra ma tendencję do nawracania choroby. 

Warto jest posiadać osobny ręcznik do stóp. Pozwoli to na uniknięcie zetknięcia się ewentualnych zarodników z resztą ciała. Powinno zadbać się o suchość między palcami. Pomoże w tym stosowanie pudru lub wkładanie w wolne przestrzenie owczej wełny. Można dostać ją w sklepach obuwniczych. W celu dokładnego osuszenia palców może pomóc Ci suszarka. Pamiętaj, że podczas leczenia trzeba być konsekwentnym i nie przerywać leczenia, kiedy stan skóry się poprawi.