Produktem, który najczęściej wybieramy na grilla, jest mięso. Schab, kurczak czy karkówka wiodą prym, choć niektórzy stawiają na mniej popularne gatunki. Jak grillować mięso, aby cieszyć się doskonałym smakiem i aromatem?
Podstawowe zasady grillowania mięs różnego rodzaju
Jak sprawić, by grillowana karkówka smakowała doskonale, a schab rozpływał się w ustach? Wbrew pozorom nie wystarczy wysokiej jakości grill ogrodowy – trzeba jeszcze wiedzieć, w jaki sposób przygotowywać na nim poszczególne mięsa. Zgodnie z podstawowymi zasadami:
- schab – jest mięsem suchym, dlatego nie powinien być grillowany zbyt długo, najlepiej umieścić go na ruszcie na samym końcu,;
- karkówka – każdą stronę grillujemy pod przykryciem średnio przez 5-6 minut;
- pierś z kurczaka – przygotujemy ją w kilka minut, jednak podobnie jak schab, lubi wysychać;
- skrzydełka z kurczaka – grillujemy je nawet przez godzinę, jednak zazwyczaj nie wysychają, są soczyste i miękkie;
- szynka – grillujemy ją od kilku do kilkunastu minut.
Nieco inne zasady obowiązują, gdy mamy do dyspozycji palenisko ogrodowe. Mięso powinno się grillować pod przykrywką, skracając tym samym czas obróbki termicznej. Tutaj jednak nie zawsze mamy przykrywkę, dlatego czas oczekiwania może się wydłużyć.
Jak grillować mięso? Marynata do smaku
Co zrobić, jeśli mięso z grilla jest suche, twarde i żylaste? Oczywiście, podstawową zasadą dobrego smaku jest zakup wysokiego gatunku produktu. Unikajmy mięsa w gotowych marynatach, gdyż jego jakość najczęściej pozostawia wiele do życzenia. O wiele lepiej przygotować marynatę domową, która będzie obfitować w różnego rodzaju dodatki. Użyjmy oliwy z oliwek – jest zdrowa, a dodatkowo pasuje do każdego rodzaju mięsa. Z powodzeniem zastąpi więc klasyczny olej. Jeśli chodzi o przyprawy, to dobieramy takie, jakie najbardziej lubimy. Mielona papryka, chili, czosnek, cebula prażona czy kurkuma sprawdzą się doskonale, jednak możemy też sięgnąć po inne propozycje. Pamiętajmy, aby przed położeniem mięsa na ruszcie odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Jak długo mięso powinno leżakować w marynacie? Optymalny czas to około 12 godzin, dlatego najprościej przygotować ją wieczorem i wstawić na noc do lodówki.
Grillowane szaszłyki mięsne – jak poprawnie je przygotować?
Dużą popularnością wśród grillujących cieszą się szaszłyki. Najczęściej przygotowuje się je z dodatkiem różnego rodzaju warzyw. Tutaj jednak może pojawić się pewien problem, ponieważ warzywa grilluje się krótko, natomiast mięso może potrzebować znacznie więcej czasu. Jak uniknąć sytuacji, w której warzywa będą spalone, a mięso niedopieczone? Najlepiej do szaszłyków użyć drobiu, który nie wymaga zbyt długiego przebywania na ruszcie. Piersi z kurczaka świetnie komponują się z papryką, cukinią albo bakłażanem. Czerwone mięso najlepiej grillować osobno, ale i w tym przypadku możemy sobie jakoś poradzić. Wystarczy, że pokrojone na kawałki mięso wcześniej będziemy grillować, a następnie, w połowie gotowe, nadziejemy na patyczki. Całość można umieścić na ruszcie, a następnie grillować przez kolejnych kilka minut. Dzięki temu będziemy cieszyć się doskonałym smakiem, a jednocześnie unikniemy przypalenia poszczególnych składników. Pamiętajmy, że warzywa, podobnie jak mięso, można zamarynować przed grillowaniem, nadając im zupełnie nowy, niepowtarzalny smak.
[Artykuł partnera]